Ανεξιχνίαστη Υπόθεση #2 :To πλοίο «Μαίρη Σελέστ»


Στις  7 Νοεμβρίου 1872 το «Μαίρη Σελέστ» ξεκίνησε από την Νέα Υόρκη με προορισμό την Γένοβα έχοντας 1.700 ...
βαρέλια αλκοόλ ως φορτίο. Επιβάτες ήταν ο καπετάνιος Μπέντζαμιν Μπρίγκς ,η σύζυγος ,η κόρη του και το επταμελές  πλήρωμα του.

Όταν όμως εντοπίστηκε ,σχεδόν ένα μήνα αργότερα στις 5 Δεκεμβρίου, μεταξύ Αζορών και Στενών του Γιβραλτάρ δεν υπήρχε πάνω του κανένα σημείο ζωής. Το πλοίο που το εντόπισε «Ντει Γκράτια» και συγκεκριμένα ο πλοίαρχος του Μόρχαουζ  εξέπεμπαν επι δυο συνεχόμενες ώρες σινιάλο χωρίς όμως να δεχτεί απάντηση. Όταν ο Μόρχαουζ πλησίασε για να το ελέγξει δεν αντίκρισε τίποτα πέρα απ’το συνηθισμένο . Το πλοίο ήταν σε άριστη κατάσταση ,το φορτίο άθικτο, ενώ τα πράγματα του πληρώματος ήταν στη θέση τους.

Παρόλα αυτά η πυξίδα ήταν κατεστραμμένη ενώ έλειπαν ο εξάντας και τα έγγραφα του πλοίου. Εντύπωση επίσης προκάλεσε το γεγονός ότι έλειπε η μοναδική σωσίβια λέμβος και ένα μακρύ σκοινί το οποίο ήταν δεμένο στο πίσω μέρος του «Μαίρη Σελέστ» με την άλλη άκρη του κομμένη μέσα στο νερό. Προφανώς από το σκοινί ήταν δεμένη η σωσίβια λέμβος όμως ,εύλογα θα αναρωτηθείς, για ποιο λόγο κατέληξαν εκεί και ποιά η συνέχεια τους?

Η τελευταία καταχώριση στο ημερολόγιο ήταν στις 25 Νοεμβρίου στο νησί Σεντ Μαίρη, δηλαδή 2 εβδομάδες μετά την έναρξη του ταξιδιού. Επίσης ο καπετάνιος Μπρίγκς είχε τη φήμη του θαρραλέου που δεν θα εγκατέλειπε ποτέ το πλοίο του (πόσο μάλλον όταν μέσα σε αυτό βρίσκεται η γυναίκα και η κόρη του)

Οι έρευνες δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε κάποιο λογικό συμπέρασμα αφού το ένα στοιχείο αναιρούσε το άλλο. Η εικόνα του πλοίου ήταν εξαιρετική παράλληλα όμως έδειχνε πως εγκαταλείφθηκε κάτω από πανικό. Ποιος λόγος ώθησε όμως τους επιβάτες να μπουν στη σωσίβια λέμβο? Και μάλιστα τόσο βιαστικά που να μην προλάβουν να πάρουν τα προσωπικά τους αντικείμενα?

Φήμες θέλουν το πλοίο «Μαίρη Σελέστ» στοιχειωμένο και το πλήρωμα να περιμένει στη λέμβο την εξαφάνιση του κακού.Όμως κάτι τέτοιο θα έστεκε αν ο καπετάνιος με την παρέα του είχαν καταναλώσει τα 1.700 βαρέλια αλκοόλ.Άλλοι λένε πως μια ξαφνική κακοκαιρία έδωσε την εντύπωση πως το πλοίο θα βυθιστεί. Και αυτό ίσως εξηγεί την εγκατάλειψη όμως η εικόνα του πλοίου ήταν όπως είπαμε εξαιρετική. Το σενάριο της κακοκαιρίας τείνει να δώσει μια εξήγηση (εγκατέλειψαν το πλοίο βιαστικά, έδεσαν τη σωσιβια λέμβο στο πίσω μέρος και επιβιβάστηκαν σε αυτή, η κακοκαιρία έκοψε το σκοινί και μάλλον πνίγηκαν). Δεν δίνει όμως εξήγηση στο λόγο που έλειπαν τα ναυτικα όργανα, τα έγγραφα του πλοίου και στην κατεστραμμένη πυξίδα.


Θεωρίες πολλές ,αποδείξεις ελάχιστες ,τεκμηριωμένα πορίσματα μηδαμινά. Οι επιβάτες του «Μαιρη Σελεστ» δεν βρέθηκαν ποτέ δημιουργώντας έτσι ένα τεράστιο μυστήριο πάνω στο οποίο μάλιστα έχουν βασιστεί αρκετές ταινίες και βιβλία.